اندومتریوز چیست؟! چه علائمی دارد؟! در بین انواع بیماریهای شایع در بین بانوان، میتوان به این بیماری اشاره کرد. در این بیماری یک بافت که بسیار شبیه به لایه داخلی رحم است، در نقاط دیگر (مانند لولههای فالوپ، پشت رحم و یا تخمدانها) شروع به رشد میکند. این بیماری میتواند در سنین مختلف، بانوان را تحت تاثیر قرار دهد. همچنین وجود این بیماری میتواند بر روی زندگی فردی شخص، تاثیر قابل توجهی داشته باشد.
سوالاتی که در این زمینه رخ میدهد، این است که:
- چطور میتوان این بیماری را تشخیص داد؟!
- راههای درمان این بیماری چیست؟!
- علت بروز این بیماری چیست؟!
با پاسخ به این سوالات میتوان به راهکارهای مناسبی در این زمینه، دست یافت. جهت دریافت پاسخ برای این سوالات و بسیاری از سوالات دیگر، با ما همراه شوید.
بیشتر بخوانید :=>منظور از کرایوتراپی چیست؟
مهمترین دلایل برای بروز بیماری اندومتریوز چیست؟
اندومتریوز از جمله بیماریهایی است که سالها تحت بررسی، تحقیق و پژوهش قرار گرفته است. برخی از پژوهشگران بر این اعتقادند که بروز این بیماری بر پایه علت دقیق و مشخصی صورت نمیپذیرد. بعضی از مطالعات در این زمینه، سبب شدهاند که این بیماری را در ردهی بیماریهای اتوایمیون و یا بیماریهای التهابی قرار دهند. همچنین برخی از دانشمندان نیز بر این اعتقادند که ژنتیک نیز میتواند تاثیر بسزایی بر روی پیشرفت آندورمترویوز داشته باشد. بنابر این اطلاعات، میتوان به موارد زیر به عنوان مهمترین دلایل برای بروز این بیماری، اشاره کرد:
عوامل ژنتیکی
در صورتی که خویشاوندان بسیار نزدیک و درجه یک (مادر و خواهر) به این عارضه (بیماری آندومتریوز) دچار شده باشند، درصد ابتلای فرد نیز بسیار بیشتر خواهد بود. همچنین جهش ژنی میتواند ارتباط تاثیرگذاری با این بیماری داشته باشد. در نظر داشته باشید که این بیماری در مواقعی رخ میدهد که میزان سطح هورمون استروژن همواره و به طور مداوم، بالا باشد.
اختلال سیستم ایمنی
در برخی از مواقع سیستم ایمنی بدن با مشکل مواجه شده و سبب عدم شناسایی بافت آندومتر و تخریب آن، خواهد شد.
دگرگونی سلولهای جنینی
گاها در برخی از موارد، استروژن و دیگر هورمونها، سلولهای جنینی را به سلولهای آندومتر تبدیل میکنند.
بازگشت خون قاعدگی
خون قاعدگی در بر دارندهی سلولهای آندومتر است. در فرایند برگشت خون قاعدگی به جای دفع آن از بدن، این خون وارد لولههای فالوپ و حفره لگنی میشود. با جابجایی این سلولها (سلولهای اندومتر) شاهد چسبندگی آنها به سطوح اندام لگنی و دیوارههای لگن، خواهیم بود. در این مکان این سلولها رشد نموده و ضخامت آنها نیز افزایش خواهد یافت. آنها در هر دوره قاعدگی خونریزی میکنند.
تئوری القاء
در این فرایند شاهد دگرگونی سلولهای پری تونئال خواهیم بود. در این مواقع فاکتورهای ایمنی در بدن، سبب دگرگونی سلولهای بخش داخلی شکم شده و آنها را به سلولهای آندومتر تبدیل میکنند.
راه های تشخیص بیماری اندومتریوز
با توجه به تاثیرات مخرب اندومتریوز بر روی بدن افراد، تشخیص به موقع و درمان آن، بسیار حائز اهمیت خواهد بود. راههای مختلفی برای تشخیص این بیماری وجود دارد. لذا با توجه به تشخیص و مشاورههای دقیق پزشکی، میتوانید این راهها را شناخته و سپس اقدام به تشخیص و درمان به موقع بیماری، نمایید. از راههای تشخیص رایج این بیماری، عبارتند از:
- بررسی علایم بیماری
- معاینه فیزیکی
- توجه به آزمایشات
- توجه به تصویر برداری (سونوگرافی، MRI، سی تی اسکن)
- تشخیص از طریق لاپاروسکوپی
در نظر داشته باشید که تشخیص بیماری اندومتریوز اغلب چالش برانگیز خواهد بود. گاها یکی از رایجترین راههای تشخیص، درد بیمار است. گاهی برخی از دردها میتوانند ارتباط مستقیمی با این بیماری داشته باشند. درهای مانند:
- سندرم درد اسکلتی – عضلانی
- مثانه دردناک
- سندرم روده تحریک پذیر
تنوع در علائم بیماری آندومتریوز، تشخیص نادرست و همچنین تاخیر در زمان شناخت بیماری را به همراه خواهد داشت. یکی از موارد بسیار مهم و قابل توجه در این بیماری، بروز علائم در هنگام شروع قاعدگی است. این مشکل سبب عادی نگری برخی از بانوان به بیماری و در نتیجه عدم شناخت صحیح بیماری آنها، خواهد شد. از جمله علائمی که وجود این بیماری را اثبات میکنند، عبارتند از:
- وجود درد مزمن در لگن که ارتباطی به قاعدگی نداشته باشد.
- خونریزی در بین دو قاعدگی
- وجود سندرمهای مختلف درد در نواحی دیگر بدن
- عدم کاهش درد با استفاده از داروهای ضد التهابی
- وجود درد در هنگام دفع مدفوع
بیشتر بخوانید :=>بررسی آزمایش پاپ اسمیر
و برخی از علائم دیگر که توسط پزشک، قابل درک و تشخیص هستند. لذا برای درک صحیح و دقیق بیماری آندومتریوز، مراجعه به پزشک در زمان مناسب، بهترین گزینه خواهد بود.
چه مواردی سبب تشدید اندومتریوز خواهد شد؟
در برخی از موارد، وجود المانهای مختلف، بیماری آندومتریوز را تشدید میکنند. از جمله مواردی که سبب تشدید این بیماری میشوند، عبارتند از:
- بروز یائسگی زودرس
- سیکلهای قاعدگی بلند مدت و طولانی
- بروز برخی از ناهنجاریهای رحمی
- خونریزیهای بسیار شدید در دوران قاعدگی
برای جلوگیری از تشدید این بیماری و بروز اتفاقات ناخوشایند و رشد بیماری، تشخیص سریع و استفاده از راههای درمانی مناسب، امری ضروری به شمار میرود. رشد این بیماری میتواند همراه با بسیاری از مشکلات باشد. این مشکلات عبارتند از:
- مشکلات مختلف در باروری
- درد بسیار زیاد در دوران قاعدگی
- تشکیل اسکار
- ایجاد چسبندگی در بافت اندامهای لگنی
راه های درمان بیماری اندومتریوز چیست؟
امروزه با وجود پیشرفت دانش پزشکی، شاهد راهکارهای مناسبی برای درمان بیماری اندومتریوز خواهیم بود. از شیوههای درمانی این بیماری میتوان به:
- درمان دارویی
- درمان جراحی
اشاره نمود. روش درمانی بیماری اندومتریوز با توجه به صلاحدید پزشک، تعیین خواهد شد. لذا بهتر است بیماران به جای خود درمانی، اقدام به مراجعه به پزشک و استفاده از راهکارهای پزشکی برای درمان این بیماری، نمایند.
درمان دارویی
در این روش اغلب از داروهای مسکن و ضد التهابی برای درمان این بیماری استفاده میکنند. از جمله این داروها میتوان به ناپروکسن، مفنامیک اسید و … اشاره نمود. در گام دوم شاهد تجویز داروهای هورمونی خواهیم بود. داروهای ضد بارداری، داروهای پروژسترونی، دستگاه میرنا و … روش دارویی این بیماری به شمار میروند.
درمان جراحی
از دیگر راهکارهای درمان این بیماری، میتوان به روش جراحی اشاره نمود. یکی از بهترین روشها برای از بین بردن این بیماری، روش جراحی لاپاراسکوپی است. در این روش، تمامی نقاط مورد نظر بررسی شده و در صورت وجود این بیماری توسط لیزر و یا انرژی کوتری منهدم خواهند شد. در برخی از موارد که انرژی حرارتی میتواند تاثیر نامطلوبی بر روی بدن داشته باشد، بافت آندومتریوز برداشته میشود. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه، میتوانید از مشاورههای پزشکی استفاده کنید.
بیشتر بخوانید :=> عمل لابیاپلاستی چیست؟