آزمایش پاپ اسمیر مشتمل بر بررسی میکروسکوپی و آزمایشگاهی سلول های جمع آوری شده از دهانه رحم می باشد. اهمیت این آزمایش به جهت تشخیص زود هنگام سرطان دهانه رحم است که موجب فراهم آوردن فرصت های درمانی بیشتر می شود. هم چنین به کمک تست پاپ اسمیر می توان تغییرات سلول های دهانه رحم را به موقع تشخیص داد.
در ادامه در نظر داریم به توضیح آزمایش پاپ اسمیر و چگونگی انجام آن بپردازیم. با ما همراه باشید.
بیشتر بخوانید :=> عمل لابیاپلاستی چیست؟
آشنایی با آزمایش پاپ اسمیر
تا حدود 50 سال قبل، نخستین دلیل فوت زنان، ابتلا به سرطان دهانه رحم بود. در حالی که امروزه این سرطان با روش های مختلف به راحتی قابل تشخیص و درمان می باشد. آزمایش پاپ اسمیر نوعی روش غربالگری است که وجود سلول های سرطانی و پیش سرطانی سرویکس را بررسی می کند. در حقیقت این آزمایش به طور مرتب و اغلب سالانه به منظور نمونه برداری و سلول شناسی گردن رحم انجام می شود. در صورتی که سلول های پیش سرطانی و سلول های سرطانی زود تشخیص داده شوند، می توان درمان را سریع تر شروع کرد. از این روش علاوه بر تشخیص سلول های سرطانی و پیش سرطانی برای تشخیص عفونت رحم و ویروسHPV استفاده می شود.
مطابق آزمایش پاپ اسمیر، سلول های دهانه رحم به آرامی برداشته شده و از نظر غیر طبیعی بودن رشد مورد بررسی قرار می گیرند. معمولا این آزمایش در مطب پزشک متخصص انجام می شود. لازم به ذکر است که این آزمایش با درد همراه است اما درد آن طولانی مدت نیست.
چگونگی انجام آزمایش پاپ اسمیر
پزشک در آزمایش پاپ اسمیر نمونه ها را به وسیله برس سرویکس برداشته و یا این که دهانه دستگاه تناسلی را توسط اسپکولوم باز می کند و نمونه ها را با اسپاچولا از گردن رحم و رحم خارج می سازد. سپس نمونه ها جهت تشخیص سلول های ناهنجار به آزمایشگاه ارسال می شوند تا زیر میکروسکوپ مشاهده شوند. از فولدرهای لام می توان برای انتقال لام ها استفاده نمود. از این روش علاوه بر تشخیص سلول های سرطانی مرتبط با HPV برای تشخیص عفونت های رحمی نیز استفاده می شود.
آزمایش پاپ اسمیر در گذشته با انتقال سلول های برداشته شده از دهانه رحم و مجاری واژن به وسیله نمونه برداری با یک اسلاید شیشه ای صورت می گرفت. عیب روش قدیمی و سنتی در این بود که چیزی نزدیک به 80 درصد سلول ها بر روی وسایل نمونه برداری باقی می ماندند و در نتیجه دور ریخته می شدند. این روش تا میانه دهه 90 تنها روش موجود بود و مزیت آن را می توان در کم هزینه بودن آن دانست.
به طور معمول آزمایش پاپ اسمیر در مطب پزشک صورت گرفته و مدت زمان انجام آن بسیار کوتاه می باشد.
به این صورت که روی تخت به پشت دراز کشیده و زانوها را خم می نمایید. در قسمت رکاب، پاشنه های پا قرار می گیرد. پزشک متخصص در این مرحله از وسیله ای به نام اسپکولوم استفاده می نماید و آن را به آرامی داخل واژن قرار می دهد. دیواره های واژن توسط اسپکولوم از یکدیگر جدا شده تا پزشک دهانه رحم را به راحتی مشاهده کند. این کار ممکن است موجب ایجاد فشار در قسمت لگن شود. در نهایت پزشک نمونه هایی از سلول های دهانه رحم را به کمک دستگاه مسطح صاف کننده به نام اسپاتول و یک برس نرم خارج می نماید.
بیشتر بخوانید :=> دلایل بروز بیماری آندومتریوز
چه کسانی به این آزمایش نیاز دارند؟
متخصصان بر این باورهستن که خانم ها باید از سن ۲۱ سالگی ، سالی یکبار تست پاپ اسمیر را انجام دهند و در صورتیکه سه سال پیاپی نتیجه نرمال باشد بعد از آن تست سه سال یکبار انجام شود، چرا که این امکان وجود دارد که بعضی خانم ها در معرض خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم باشند. در ادامه به مواردی اشاره می کنیم که پزشک صلاح می داند آزمایش پاپ اسمیر به طور مکرر صورت گیرد:
- اگر به دلیل پیوند عضو یا شیمی درمانی سیستم ایمنی بدن ضعیف شود.
- اگر سن شما بالای 30 سال باشد و در طول این مدت نتیجه غیر طبیعی در آزمایشات انجام گرفته مشاهده نشده باشد. در این صورت بهتر است که هر 5 سال یک بار با پزشک خود مشورت نمایید که آیا لازم است آزمایش غربالگری ویروس HPV انجام شود یا خیر.
- در صورتی که نتیجهHIV مثبت باشد.
نگاهی به نتایج آزمایش پاپ اسمیر
به طور کلی نتایج آزمایش پاپ اسمیر به دو صورت طبیعی و غیر طبیعی می باشد که در ادامه به توضیح هریک خواهیم پرداخت:
اگر نتیجه آزمایش پاپ اسمیر طبیعی باشد، به مدت 3 سال نیازی به انجام تست پاپ اسمیر نیست.
در صورتی که نتیجه آزمایش غیر طبیعی باشد، به معنای ابتلای شما به سرطان نیست. بلکه به این معناست که در دهانه رحم شما سلول های غیر طبیعی یافت شده است. در خصوص غیر طبیعی بودن نتایج آزمایش پاپ اسمیر درجاتی از قبیل؛ خفیف، شدید، غیر عادی، سرطان درجا و دیسپلازی وجود دارد.
توصیه می شود که تا دو روز پیش از انجام این آزمایش از دوش گرفتن، استفاده از کرم ها، فوم ها، ژل اسپرم کش و رابطه جنسی خودداری کنید؛ چرا که امکان پنهان شدن سلول های غیر طبیعی وجود دارد. هم چنین بهتر است که این تست را در دوران قاعدگی انجام ندهید.
بیشتر بخوانید :=> منظور از کرایوتراپی چیست؟
خطرات و عوارض آزمایش
در حقیقت آزمایش پاپ اسمیر یکی از مطمئن ترین روش ها در خصوص غربالگری سرطان دهانه رحم می باشد. باید خاطر نشان ساخت که در این آزمایش نیز احتمال خطا وجود داشته و ممکن است با نتایج کاذب منفی برای بیماران همراه باشد. البته این نتیجه منفی کاذب به معنای وجود اشتباه در روند آزمایش نمی باشد. در واقع معنای آزمایش این است که در صورت وجود سلول های غیر طبیعی هیچ گونه ناهنجاری وجود ندارد. عواملی هم چون تعداد پایین سلول های غیر طبیعی، نبود سلول های کافی، وجود سلول های التهابی و وجود خون می توانند منجر به نتایج منفی کاذب در آزمایش شوند.
به طور کلی در صورتی که در یک آزمایش سلول های غیر طبیعی تشخیص داده نشوند ، بدون شک در آزمایشات بعدی مشاهده خواهند شد. لازم به ذکر است که نتایج آزمایش پاپ اسمیر بسیار دقیق می باشد و می توان با انجام غربالگری، خطر مرگ و میر و ابتلا به سرطان دهانه رحم را تا 80 درصد کاهش داد. با وجود این که ممکن است این آزمایش منجر به ناراحتی و درد شما شود، اما به منظور حفاظت از سلامتی شما انجام می شود.